potterbloggen.blogg.se

En blogg för Potter-nördar som vill ha tips på pyssel, recept och annat roligt.

Recept på Honungs öl!

Publicerad 2015-02-17 20:58:00 i recept,

Hej!
 
Jo, det är såhär att jag alltid har velat göra Honungs öl, men alla recept har varit på engelska eller med saker som jag aldrig har hört talas om. Men lugn bara lugn! detta är ett enkelt recept som går på cirka två timmar.
 
Du behöver:
 
Till "ölen":
 
2.4 dl kolsyrat vatten utan smak
1.2 dl butterscotch sirap*
0.5 tsk smör (valfritt)
 
Till skummet:
 
Vaniljglass eller grädde
 
Såhär gör du:
 
1: Blanda samman det kolsyrade vattnet, butterscotchen och eventuellt smöret i en porslins mugg.
Värm i mikron (eller ugnen, på ugnefär 200 grader.) på max effekt i en minut.
 
2: Skär under tiden glassen in tunna bitar allternativt vispa grädden.
 
3:  Ta ur smeten ur mikron och blanda.
 
4: Lägg sakta och försiktigt på grädden/glassen på toppen av smeten utan att röra om.
 
5: Klart! 
 
 
*Tyvärr säljs inte butterscotch i alla svenska affärer, men här är ett recept på det! (lägg då till ca 30-40 minuter extra.)
 
Receptet räcker till två glas honungs öl.
 
Ingridienser:
 
4 tsk osaltat margarin
2.4 dl farinsocker
1.8 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
1 tsk flingsalt/vanligt bordsalt
 
Gör såhär:
 
1: innan du börjar, kolla att du har alla dina grejer framme. Ha alla ingridienser brevid dig, för att kola är en svår sak att göra och du hinner inte springa iväg efter olika saker medans kolan kokar.
 
2: I en tung kastrull av rostfritt stål, smält smöret på låg till medel värme. Precis innan smöret har smält så häller du i allt farinsocker på en och samma gång. Blanda med en träslev tlls smeten är jämn och lite fuktig.
 
3: Rör då och då tills blandningen går från att se kornig ut till att likna smält lava. Se till att komma in i hörnen av din kastrull, och titta noga för att märka hur blandningen ändrar i utseende. Det tar cirka 3 till 5 minuter.
 
4: Häll i grädden precis efter att blandningen har börjat se och kännas mer flytande, och inte som typ våt sand.
 
5: Häll nu i all grädde på en och samma gång och ersätt din slev till en visp. Värm på lägre värme och vispa ihop grädden med blandningen. Värm på lägre värme och vispa grädden i blandningen. När blandningen är jämn, vrid tillbaka värmen till medel och vispa med några mellanrum under totalt 10 minuter.
 
6: Efter att vätskan har kokat på spisen i sina 10 minuter, vrid värmen och låt vila i en minut eller två innan du överför den till ett förvaringskärl. (Jag föredrar en glasskål.) Kyl ner till rumstemperatur.
 
7: När vätskan når rumstemperatur, så smaka av lite. Det är viktigt att veta vad kokt brunt socker smakar, och vad som händer när den omvandlas och får den härliga smaken av riktig Butterscotch. Vispa i hälften av saltet och vaniljsockret. Smaka igen. Lägg till mer salt och vaniljsocker tills du tycker att det är bra.
 
Klart! 
 
Skriv gärna en kommentar om vad ni tyckte. Jag gjorde den och älskade den!
Den är väldigt söt, men inte fööör söt. Om du vill ha den lite mer osöt, så kan du hälla i mera av det kolsyrade vattnet. Observera dock att det då kan smaka lite mer vattningt och kolsyrigt.
 
Hejdå!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela